(okres III – GFR = 59-30ml/min)
Kaloryczność: 2000 kcal, Potas: 2000 mg, Wapń: 230 mg (zalecana suplementacja pod kontrolą lekarską), Fosfor: 643 mg, Sód: 1100 mg
Śniadanie:
Kanapki z serkiem typu „Fromage” naturalnym, sałatą, ogórkiem i rzodkiewką. Herbata z jedną łyżeczką cukru. Chleb pszenny (zalecane pieczywo niskobiałkowe) 2 kromki (50g), masło (20g), serek typu „Fromage” (20g), sałata (2 liście), ogórek (5 plastrów – 25g), rzodkiewka pokrojona (15g).
II Śniadanie:
Bułka kajzerka (50g), masło (10g), miód (łyżka – 25g). Gruszka 130g
Obiad:
I danie: Zupa kalafiorowa (talerz 400g)
II danie: Bitki wołowe (kawałek – 100g) z ryżem (pół woreczka) oraz surówką z marchwi i jabłek (100g) z dodatkiem oleju rzepakowego (1 łyżka – 12g)
Podwieczorek:
Ciasto drożdżowe (dwa kawałki – 80g) i kisiel owocowy (szklanka – 200g)
Słaba herbata (filiżanka 150 ml)
Kolacja:
Sałatka makaronowa z tuńczykiem. Makaron ugotowany (3/4 szklanki – 75g), tuńczyk
z wody (20g – łyżka), ogórek pokrojony (25g), ćwiartka małego, obranego ze skóry pomidora (12g), oliwki czarne (2-3 sztuki pokrojone), oliwa z oliwek (1 łyżka – 12g)
Płyny:
Ilość płynów spożywana dziennie przez pacjenta jest ustalana indywidualnie i powinna być konsultowana z lekarzem prowadzącym